Seitsemän kuoleman syntiä

03.07.2014

Kristillisessä opetuksessa käytetään seitsemää kuolemansyntiä paheiden luokitteluun.  Dante käsitteli aihetta jo 1300-luvulla teoksessaan Jumalainen näytelmä. Suomalainen baseball pelaaja kokee samat arjen haasteet kuin Dante matkallaan paratiisiin. Kuinka voimme toimia parempina ihmisinä ja ymmärtää vaikutuksemme ympäröivään maailmaan?  

Inning 1 ylpeys

Kannan ylpeänä Exposin pelipaitaa ja kerron mielelläni joukkueen menestyksestä.  Ei ole väärin tuntea suurta rakkautta joukkuettaan kohtaan, jonka kanssa on kokenut niin paljon. Ennen jokaista lyöntivuoroa on hyvä keskittyä olennaiseen ja käydä suoritus mielessään läpi. Turhaa ylpeyttä on taas kävellä lyöntivuoroon liian itsevarmana ilman nöyryyttä. Tämän karun kohtalon sai kokea Exposin sulopoikanakin tunnettu Timo Liiri. Varmana kärkietenijä tunnettu nykyisin Tikkurilassa majaileva veijari lähti liian ahnaasti hakemaan kunnaria erittäin lyhyeltä Lahden kentältä. Tuloksena Exposin päivän ainut Keijo. Lahti on treenannut ahkerasti koko talven ja he tulivatkin hyvin itsevarmoina ensimmäiseen lyöntivuoroonsa. Hyviä lyöntejä takakentän koloihin joita Exposin puolustus ei kyennyt poimimaan pois ja tuloksena 3-0 ensimmäinen vuoron jälkeen.

Inning 2 & 3 himo

Expos on saanut kahdessa edellisessä pelissä armottoman raippauksen takapuolelle ja hävinnyt molemmat ottelut. Liekö tämän pelin alun piiskaus antanut jo sen verran kivuliaan olon, että ryhmä päätti hieroa kypäriä yhteen ja alkaa pelaamaan. Exposin agentit kävivät talvella vierailemassa Unkarin kauniissa maisemissa nauttimassa isoäidin tekemää pörkölt liharuokaa. Joukkue maisteli tätä herkkua kevätpalaverissa jonka jälkeen ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hankkia aito Unkarilainen joukkueeseen antamaan vinkkejä syyspalaverin ruokalistaan. Pelkän hyvän kokin toivossa ei Expos ollut vaan osti myös raamikkaan pelimiehen jolta odotettiin valtavia iskuja. Nyt oli tullut aika antaa vastinetta rahoille. Ei tarvittu kuin keskelle lipsahtanut syöttö ja unkarilainen Gabor Munkacsi kolautti pallon kentän oikeasta laidasta pitkälle metsään. Kauden ensimmäinen kunnari oli valmis ja vaihtopenkki kunnioitti uutta ystävää hiljaisuudella. Peli lähti rullaamaan ja nähtiin useampi hitti joista mainitsemisen arvoinen oli Tapio Parkkisen roikkulyönti takametsään. Parkkinen luuli ilmeisesti pallon kantavan kunnarin arvoisesti ja lähti lähes kävelemään kohti ykköstä. Vaihtopenkiltä huudetut juokse poika juokse kommentit saivatkin säikähtäneen oloisen pelaajaan aloittamaan vaikean juoksun kohti kolmosta. Vauhti hyytyikin jo ennen kakkospesää, mutta lopputuloksena oli tyytyväinen mutaiseen kolmospesään liukunut mies. Voittamisen himo antoi joukkueelle voimaa, peli saatiinkin käännettyä tilanteeseen 4-6 kolmen vuoron jälkeen. Vaihtopenkillä alettiin jo hieman humppaamaan, mutta arvokkaasti vastustajaa kunnioittaen.

Inning 4 & 5 viha

Baseball kentällä kuulee usein hyvin vihaisiakin kommentteja. Kyseessä on kuitenkin herrasmiesten peli joten vastustajan kunnioittaminen ja riitojen sopiminen kuuluvat asiaan. Viha kohdistetaan kuitenkin pääsääntöisesti itseään kohtaan juuri huonon suorituksen jäljiltä. On hyvin erikoisia tapoja osoittaa vihaa itseään kohtaan kuten menneet vuodet hiekkaisten kenttien laidoilla ovat osoittaneet. Osa pukee oranssin paidan päälle mökötystään varten toiset taas varaavat kirkosta vuoron parhaaseen hääaikaan, jotta pääsevät ruoskittaviksi kirkon portaille. Yksikin tiputettu koppipallo saattaa pilata koko perheen karavaani matkan usean viikon ajaksi kun isi vain kiukuttelee eikä kerro syytä vihalleen.

Nelosvuoroon oli aika vaihtaa kentälle vaihdossa käpyjä potkineita kiukustuneita pelaajia. Intoa puhkuen takakentälle juoksivat Saaristo, Leppänen ja Parviainen. Syöttökummulle vaihdettiin hyvin syöttäneen Tuomas Ropposen tilalle Olli Tolppanen ja kolmospesälle Antti Kumpulainen. Liekö alkukaudesta muutama vaihdossa istuttu vuoropari kasvattanut halua näyttää taitoja? Samuli Parviainen iski luun kurkkuun epäilijöilleen, hänet täytyy ehdottomasti nostaa yhdeksi päivän onnistujista. Lyönnit olivat erittäin vihaisia ja lähes gepardimaisella nopeudella toteutetut kopit ja loistavat varmistukset antoivat aihetta punoa hänelle kukilla koristeltu laakeriseppele pelin jälkeen. Mainitsematta ei voi myöskään jäädä loistava tuplapeli, koppi kiinni ja vihainen heitto ykköselle. Jatkuva vesisade piinasi pelaajia läpi koko ottelun eikä varusteet märkinä juoksuja naputeltu lisää kahteen vuoroon joten peli edelleen 4-6 Exposille.

Inning 6 ylensyönti

Pelaajien keskuudessa puhutaan usein kuinka hoidamme jumalaisia vartaloitamme. Mainittakoon esimerkkinä kreikkalaisveistoksen vartalon omistava Pertteli Salmenperä. Hän suostui paljastamaan uskollisille Exposin faneille salaisuuden piilevän rypsiöljyssä. Tämän enempää hän ei avannut vinkkiään, mutta uskoakseni öljy tekee hyvää nuorekkaalle iholle. Expos on ottanut kuluvalle kaudelle selkeän suunnan, massaa vähennetään mutta samalla huolehditaan lihasten kunnosta. Räjähtävää nopeutta lisätään ja pesälle keritään huonommallakin lyönnillä.

2014-1-7-pirates_kuva1.jpg

Sateenvarjon alla on tunnelmaa

Kummulle vaihdettu urheilullinen Juha Muukkonen ei päästä juoksuakaan ja voi keskittyä suutelemaan hauiksiaan hyvin hoidetun syötön jäljiltä. Roni ”R-mies” Leppänen on ottanut mallikkaasti joukkueen neuvosta vaarin ja alkanut noudattamaan hoito kaniininsa Maisan ruokavaliota. Käsien nopeus oli nytkin valttia ja hieno RBI jolla Liiri kotiin. Antti ”G” Kumpulainen on alkanut lenkeillä päivittäin päästäkseen kunnioitettuun peräkolmion mittaan. Nykyisin erittäin hoikkana poikana tunnettu G eteni pesillä aivan uudella nopeudella ja tuloksena kaksi tuotua juoksua. Ongelmia alkoi kuitenkin ilmaantua mutaisella kentällä Antin kaartaessa kakkoselta kotiin. Kolmospesällä ilme muuttui hyvin tuskaiseksi ja ensiapulaukku kaivettiin esiin. Matka jatkui kotiin saakka ja polveaan pitelevä soturi saapui vaihtopenkille. Hyvin huolletut lihakset eivät kuitenkaan olleet antaneet periksi vaan polvea tukeva äärimmäisen jykevä robottituki oli pettänyt. Apujoukot olivat kuitenkin lähellä ja tukea päästiin korjaamaan. Muutamalla rautalangan pätkällä ja pienellä kolvauksella jalka toimi moitteettomasti loppupelin. Tärkeänä kommenttina mainittakoon myös Jussi Saariston kummipojan letkautus rakkaasta sedästään ’’on se melko pieni mutta äärimmäisen nopea”. Jussille myös hieno peli ja neljä tuotua juoksua takaavat kunniapaikan Konnussa. Espoolaiset takoo ja Lahti vikisee 4-11 kuudennen jälkeen.

Inning 7 ahneus

Kun oravalle antaa pähkinän se on nöyrä ja tuntuu kuuntelevan ohjeita. Kun samainen veijari on saanut pähkinän joka päivä se muuttuu ahneeksi ja alkaa vaatia kahta pähkinää. Tässä vaiheessa on ruokkijan valittava alistuuko kohtaloon ja lisää annosta viikoittain vai yrittääkö kouluttaa oravasta apulaista itselleen. Sama tilanne toistuu myös baseball maailmassa jossa Expos on tottunut vetämään naruista viimeiset vuodet. Pähkinöitä ei ole jaettu toisille mielin määrin, mutta alkaako vanhentuva härkä muuttua vähemmän ahneeksi vuosien vieriessä.

Peli on kestänyt jo yli kaksi tuntia, Exposin pojista alkaa havaita selkeitä merkkejä valmistautumisesta kotiin. Siviilivaatteita päälle vaihtavat Honkanen ja Parkkinen saavat kuulla kunniansa valmentaja Kaistiselta. Pähkinät lentävät suusta kun tulevat selkeät ohjeet seuraavaan peliin kuinka pelivaatteet vaihdetaan vasta tuomarin todettua pelin päättyneeksi. Expos pyrkii katkaisemaan pelin juoksuero säännön turvin. Juoksuja saadaan iloisesti naputeltua, mutta ei tarvittavaa määrää. Koska ottelun tiedetään venyvän ja kelin olevan huono taktiikaksi muodostetaan yksi syöttäjä per vuoropari. Runsain määrin paikalle saapuneiden farmiseura XL5:n pelaajien katsomossa alkaa käydä supina. Tänäänkö se tapahtuu saadaanko valkoiset Lacostet kummulle? Liiri hoitaa oman vuoronsa syötön antamalla ensimmäiselle lyöjällä mustelman kylkeen ja päästämällä kaksi juoksua. V-alkuisen sanan päästäminen on hänelle hyvin harvinaista kummulla joten oletettavasti hän ei ole täysin tyytyväinen omaan syöttöönsä. Sateisella kelillä tilanne 6-13 voi tuottaa jopa melkoisia yllätyksiä.

Inning 8 kateus

Kentän laidalla kuulee vertauksia toisiin pelaajiin. Kommenteissa on usein hyvä sanoma, mutta kuulija saattaa havaita äänenpainossa kateuden sävyn. Pelikaverin onnistuminen kentällä saattaa aiheuttaa toiselle pelaajalle pelipaikan menetyksen seuraavaan otteluun. Baseball on joukkuepeli ja ryhmän tarkoitus olisi menestyä yhdessä. On kuitenkin totuus että monet pelaajat istuvat vuodesta toiseen penkillä pelaten vain satunnaisia hetkiä. Monesti juuri näiden henkilöiden panostus unohdetaan täysin. Kuinka tärkeää onkin joukkueelle saada täysi miehistö paikalle ja saada arvokasta tukea pelikaverilta epäonnistumisen jälkeen. Usein kaveri joka tulee taputtamaan olkapäälle ja kertomaan lohduttavia sanoja on juuri se vaihtomies jolla aikaa riittää muuhunkin kuin omaan suoritukseen.

Kahdeksas vuoro alkaa Gaborin toisella kunnarilla. Kohtuullinen suoritus jälleen, mutta tällä kertaa vaihtopenkki taputtaa rytmikkäästi ja Kuuban vahvistus Adunais Perez villiintyy tanssimaan. Oi tätä baseballin suurta riemujuhlaa kunnareita ja salsatanssia samassa ottelussa tätä ei ole suomessa ennen koettu. Vaihtoon tulleet pelaajat ryhtyvät mukaan vispaamaan lanteita ja Lahdessa on karnevaalitunnelmaa.  Ei karnevaalia ilman sirkusta, mutta esittäjäksi on valittu Pirates. Alkaa tapahtua Salmenperä haistelee jo kotipesää kolmoselta ja Samppa kakkosella valmiina uhrautumaan joukkueen hyväksi. Lahden syöttäjä heittää kierteisen syöttönsä joka lipsahtaa takaverkkoon. Pepe aistii vuosisatojen kokemuksella että nyt ei liikuta. Mitä tapahtuukaan, Samppa on teleportannut itsensä aivan kiinni kolmospesään ja kaaos voi alkaa. Sieppari käsi on kuin hyökkäävällä kobralla uhkaavasti kohti kolmospesää. Parviainen lähtee pakenemaan takaisin kakkoselle, syöksyy uljaasti ja saa peräänsä heiton joka livahtaa kakkosvahdilta ohi. Pertteli säntää kotiin ja tuo juoksun samalla pallo lentää jälleen takaverkkoon. Samuli etenee kolmosta kohti, pallo lentää kuitenkin hyvän heiton turvin kolmosvahdin räpylään ja palo on valmis. Yleisö nauttii ja hakkaa rytmikkäästi sateenvarjojaan mäntyjä vasten.  Hienoa juoksuja ja paloja samassa tilanteessa! Viimeiseen vuoroon lähdetään kutkuttavassa 7-15 tilanteessa.

Inning 9 laiskuus

Muinaisessa antiikin Kreikassa pelattiin pallopeliä nimeltä episkyros jossa kaksi joukkuetta yrittivät heittää pallon toistensa kenttäpuoliskon päätyrajan yli. Pienellä episkyros joukkueella oli ongelma, kalastajilla venyivät retket myöhään iltaan, suutarin vaimo oli pirttihirmu ja sepällä oli kaksi uutta rakastajaa.  Joukkueen harjoituksiin ei päässyt kovinkaan moni osallistumaan, mutta peleissä kaikki olivat lähes aina paikalla. Joukkue menestyikin kohtalaisesti ja he nauttivat pelaamisesta. Joukkue janosi kuitenkin lisää menestystä joten oli aika pitää palaveri. Yhteisymmärrykseen ei päästy siitä, onko oikeutettua olla pois harjoituksista työn, vaimon tai rakastajattarien takia. Kylän rikkaimpana miehenä tunnettu valehteleva kauppias keksi ratkaisun. Hän maksaa pelaajille palkkaa ja heistä tulee ammattilaisjoukkue joka saa lisätuloja katsojista, fanituotteista ja sponsoreilta.

Töistään kentälle kiirehtinyt Olli Tolppanen näyttää kuinka palloa lyödään. Exposin kolmas kunnari on tosiasia. Tämä nuori komea syksymmällä avioliiton satamaan purjehtiva herrasmies juoksee ylpeänä kentän ympäri ja on ansainnut onnittelut. Expos alkaa nakuttaa juoksuja eikä loppua ole näkyvissä. Lahti sortuu lukuisiin virheisiin turhautuminen ja väsymys alkaa näkyä. Lopulta Pirates saa katkaistua pelin uuvuttavan vuoron jäljiltä. Tanner alkaa täristä, tätä hetkeä fanilauma on odottanut Antti ”G” Kumpulainen astelee kummulle valkoiset Lacostet kiiltäen. Onnellinen fani vierittää kyyneleen silmäkulmastaan ja Twitter alkaa laulaa. Keijo ensimmäisestä lyöjästä, Melleri siivuttaa palon toisesta. Kolmas lyöjä Lahden Toni Ojava lyö päivän toisen kunnarinsa ja viidennen kotiutetun juoksun. Neljännestä palo ja kaikki huokaisevat 3 tuntia 29 minuuttia on nautittu baseballin riemusta. Miehet ovat väsyneitä, mutta onnellisia. Espoolaiset lähtevät kotiin mukanaan kaivattu voitto lukemin 7-23.

28.08.2018Expos ei ole mestari
11.09.2017Expos mestariksi
11.05.2017Kauden 2017 ennakko
03.09.2016Expos mestariksi
08.09.2015Expos mestariksi
17.09.2014Expos mestariksi
14.07.2014Tuplavoitto Piraateista
08.07.2014Isän kädestä
03.07.2014Seitsemän kuoleman syntiä
17.06.2014Sateisin baseball-kausi pitkään aikaan.

Siirry arkistoon »